本文位置:首页 > > 大陆新闻 >

英语高考真题解题技巧五:判断推理题的解题技巧

文章发布时间:2015/5/27 10:10:08



王蒙:现代阅读习惯会让人思想浅薄王蒙《宋徽宗赵佶行书手卷》欣赏!(附乾隆御题)“风流潇洒、瘦劲挺秀”【难得稀有】环游世界的两夫妻,建了个美食博客来记录旅途洪仁玕的两面性

大家看电视都看什么台?第四套人民币暴涨专家称有“水分”(附第四套人民币纸币行情)典籍珍藏系列(经典珍藏版)云梦生烟,依稀流年【文字的盛宴】/佳墨雅楠创业宝典——未来企业家之路(第5版)109页公考判断推理题分析技巧大全【黄金珍藏版】怎样判断他是否真的爱我男人真爱女人的表现奇效简便良方(小儿)【创意面食】诱人烧麦在家做起来!云贵土特产:优质云南药用白扁豆----健脾降血糖吃出来的健康丸类中草药名方鏄ュ灏忔姭----閽╁嚭濂冲鐨勬渶鐖?24种经典川菜的完美做法喝顿老酒丢掉价值百万元玉石爱成四季,冬去春来【情感美文】2014中考物理预测试题紫雨出对句110联(应景时联、意境联、哲理联) 【健康生活】肚子上的赘肉怎么减最快最简单?鎼炵瑧鍥炬枃131216你不理你男朋友,他就不主动理你,这样的他喜欢你吗?为你痴情01纪录片曲苑杂坛2008-2011年全集为什么在知乎话题中友情、亲情关注的人只有几百人,而爱情却几万?酸辣汤的做法(一)我和你

【转载】迷人美少妇领导因何震怒北京APEC中国送给各国元首的礼物揭秘我和你

英语高考真题解题技巧五:判断推理题的解题技巧

英语高考真题解题技巧五:判断推理题的解题技巧

今天这一讲,Master Osifu English为大家讲解阅读理解判断推理题的解题技巧,大家切记,所有问题的答案都在文章中,一定不要自己凭空想象一个答案。

大家顺着Master Osifu English的思路,我们一起来分析判断推理题的技巧方法。

 

下面以2011年高考真题天津卷A篇为例,为大家讲解。

Homestay provides English language students with the opportunity to speak English outside the classroom and the experience of being part of a British home.

What to Expect

The host will provide accommodation and meals.Rooms will be cleaned and bedcovers changed at least once a week.You will be given the house key and the host is there to offer help and advice as well as to take an interest in your physical and mental health.

Accommodation Zones

Homestays are located in London mainly in Zones2,3 and 4 of the transport system.Most hosts do not live in the town center as much of central London is commercial and not residential(居住的).Zones 3 and 4 often offer larger accommodation in a less crowed area.It is very convenient to travel in London by Underground.

。。。。。。

38.What can be inferred from Paragraph3?

A.Zone 4 is more crowded than Zone 2.

B.The business centre of London is in Zone1.

C.Hosts dislike travelling to the city centre.

D.Accommodation in the city center is not provided.

答案:B.

解析:问题中的infer提示大家,此题为判断推理题。根据第三段提供的信息,Zone 2,3,4应为居民区,从这里可推断Zone 1为商业区。另外还可以用排除法,一个选项一个选项的排除。A选项是错误的,C选项文章中没提到,D选项根据‘Homestays are located in London mainly mainly in Zones2,3 and 4…’得知也是错误的。故选B。

 

下面再以2011年辽宁高考真题A篇为例,再练习一个题。

I got my first driver’s license in 1953 by taking driver education in my first year at Central High School in charlotte, North Carolina. Four years later when it was time to renew my license I was a married woman Henry and I were living in Batimore, Maryland Two weeks before my 20th birthday. Henry drove me to the motor vehicle office on a hot July afternoon. When I got to the office and showed to the man behind thè counter my North Catroina driver’s license ready to renew, the man told me that I was under age by Maryland law since I was not yet 21. “Mr Henry Smith your husband. to sign for you,” he said.

 

I argued. pointing to a very large belly of mine, “I am married. I am having a baby. Why shoud I have to have someone sign for me to drive?’ He answered coldly, “it’s the law, madam?”

 

Henry encouraged me to calm down, just go ahead and get the license and be done with it.

 

“No” I said. I refused to have him sign for me . So I left without a Maryland license.

 

I called the North Carolina Motor Whice Office and renewed my NC license by mail — using my name Susan Brown. And thus it was for the next twelve years. Since Henry was in the army I could drive under my home state licene. By the time Henry left the army we were once again living in Maryland and I had to take the Maryland driver’s exam. Since then I just go in and renew every four years - sign the name Susan Brown have my new picture taken, and walk out with a license to drive.

 

58. We can infer from the text that in the U.S.

A. American males should serve in the army.

B. different states have different laws.    

C. people have to renew their licenses in their home states.

D. women should adopt their husbands' family names after marriage.

答案:B.

解析:此题的infer告诉我们,为判断推理题。此问题是本篇阅读的最后一个问题,那么答案应在文章的最后一段出现。最后一段给出的信息是在不同的州有不同的驾照考核,更新驾照期限也不同,与选项B意思一致,故选B.

经过这几次的阅读理解解题技巧的训练,大家是否发现一个规律:所有问题的答案都是在文章中出现,选项意思与文章中句子意思最接近的既为最佳答案。

 

下面Master Osifu English再次总结一下阅读理解解题技巧:

1.问题的顺序就是文章的顺序,按照问题的顺序去文章中找答案,就不会走偏,所有的答案都在文章中。

2.带着问题中的关键词去文章中找答案。

3.找到关键词所在的句子后(可扩展到前后3句话),与选项对比,意思最一致的即为最佳答案。

4.不要自己凭空想象一个答案,因有的选项是陷阱,正好是你所想象的。切记,答案就在文章中。

5.以上4点适用于所有阅读理解题(除主旨题是读首末段及中间段落的第一句话外),此解题技巧可用于中考,高考,考研,考博等,方法都是相通的。

 

Master Osifu English祝福大家学习英语一切无碍!


武大录取通知书“撞脸”人大  武大回应称非真正独家原创,取材自公共素材库  据新华网消息 7月26日,武汉大学2015年录取通知书亮相网络,其竖式排版、题签、毛笔字体、龙腾鱼跃纹镶边等元素,被网友质疑抄袭中国人民大学2014年录取通知书。  武大负责人表示,大学向传统文化致敬成了一种新风潮,但还没有做好充分的准备,目前使用的素材都是直接从公共资源中调用的,所以才会有大学录取通知书“撞脸”的情况发生

武大录取通知书“撞脸”人大  武大回应称非真正独家原创,取材自公共素材库  据新华网消息 7月26日,武汉大学2015年录取通知书亮相网络,其竖式排版、题签、毛笔字体、龙腾鱼跃纹镶边等元素,被网友质疑抄袭中国人民大学2014年录取通知书。  武大负责人表示,大学向传统文化致敬成了一种新风潮,但还没有做好充分的准备,目前使用的素材都是直接从公共资源中调用的,所以才会有大学录取通知书“撞脸”的情况发生



不存在相应的目录